Оцена корисника:  0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Секција форензике полимера основана је 3. октобра 2016. године, одлуком в.д. декана Криминалистичко-полицијске академије, када су и започела истраживања на тему примене полимерних (био)материјала у детекцији латентних трагова отисака папиларних линија.

План и програм Секције


Након завршених курсева из области хемије и курса „Хемијско-технолошки инжењеринг“, где студенти савладавају фундаментална знања о структури и својствима материјала који се најчешће срећу у свакодневној употреби, заинтересованим студентима је, уз одобрење руководиоца секције, омогућено да у оквиру Секције стекну допунска знања у вези са синтезом и карактеризацијом полимерних материјала на бази, пре свега биополимера. Такође, студенти имају могућност да остваре и своје личне аспирације а у складу са материјом којом се Секција бави, чиме је заинтересованим студентима омогућено да унапреде и прошире стечена знања.
Студенти у оквиру рада Секције стичу компетентност комуникацијских и научних вештина уз теоријско разумевање основних научних принципа синтезе, карактеризације и примене (био)полимера у области форензике, анализом форензичких трагова из перспективе полимерне науке поред већ постојећих метода и протокола.

Наша визија...

Пројекти:

  1. Полимерни (био)материјали у детекцији латентних трагова отисака прстију
  2. (Био)полимери и њихови конјугати са металним нано-честицама као антибактеријски материјали

pps-sfp.jpg

Идентификација латентних отисака папиларних линија је од кључне важности безбедносним службама у циљу идентификације особа осумњичених за извршење криминалних дела. Латентни отисци, остају као случајни утисци на површинама најразличитијих објеката. Огроман напредак је постигнут у идентификацији помоћу ваљаних отисака прстију, док упоређивање латентних отисака и даље остаје изазов. Поред постојећих, криминалистичким техничарима познатих стандардизованих метода у циљу откривања и развијања латентних трагова отисака папиларних линија, акценат истраживања биће испитивање могућности употребе природних и синтетских полимера и њихових коњугата са истим циљем. Новије методе детекције укључују примену савремених (нано)материјала, нанокристала или нанокаишева за развијање латентних отисака прстију и то са високом осетљивошћу, добрим контрастом, високом селективности и ефикасности и ниским позадинским шумом, и на различитим подлогама. Додатно, синтеза и примена свих описаних материјала захтева даље побољшање перформанси већ постојећих, али и отвара могућности синтезе потпуно нових система за детекцију латентних отисака папилрних линија.

Списак корисне литературе можете погледати овде

Руководилац секције

проф. др Никола Милашиновић
Е-mail: nikola.milasinovic@kpa.edu.rs

Сертификат за безбедан рад у лабораторији
Сертификат за рад са патогеним организмима који се преносе крвљу

Истраживачи:
1. Глођовић Никола (студент IV године ФИ)
2. Вучковић Немања (студент IV године ФИ)
3. Бабић Филип (студент IV године ФИ)
4. Мајкић Милош (студент III године ФИ)
5. Домановић Давид (студент III године ФИ)

Публикације:
Полимери у криминалистици
PDF верзија рада

english-flag English version

Контакт подаци

Адреса: 11080 Земун, Србија
Цара Душана 196

© Copyright 2017 . All Rights Reserved Криминалистичко-полицијска академија. Информатички центар.

Претрага

Адреса: 11080 Земун, Србија
Цара Душана 196

  • (011) 3161-444
  • (011) 3107-100
  • dekanat@kpa.edu.rs