Одсек за менторски рад и безбедност

 
Менторски рад има за циљ да се код студената КПА, на свим годинама студија, систематски и организовано, у оквиру свих облика образовно-васпитне делатности Академије, препознају, развију и однегују социјално пожељне вредности. За менторски рад је задужен Одсек за менторски рад и студентски стандард, односно ментори, а конкретизација њиховог рада подразумева активну и непосредну комуникацију између студената и њихових ментора, односно континуирану интеракцију и сарадњу са следећим садржајима:
  1. пружање помоћи и подршке студентима прве године у прилагођавању условима и специфичностима студирања;
  2. благовремено уочавање, препознавање и ефикасно отклањање свих облика негативних појава и понашања;
  3. праћење квалитета и ефикасности студирања, утврђивање разлога недовољне успешности група или појединаца у савладавању наставне материје;
  4. обезбеђивање спровођења прописа којима се регулишу дисциплинска и материјална одговорност студената;
  5. укључивање студената у ваннаставне активности и њихово усмеравање ка секцијама у којима ће најпотпуније исказати своје могућности;
  6. подстицање и развијање општељудских и општедруштвених вредности и квалитета;
  7. обезбеђивање услова за несметано одвијање и организацију живота и рада студената током и ван наставе на КПА и у смештајним објектима студената;
  8. праћење социјалног развоја студената, решавање њихових социјалних и других животних питања и, у вези с тим, вођење потребне документације;
  9. истраживање узрока недисциплине, лоших радних резултата студената и других ексцесних појава и припремање одговарајућих информација.
Спортско-рекреативне активности студената се остварују и развијају у оквиру Спортско-рекреативног центра, као и посебних пројеката и програма КПА, с циљем побољшања и развоја психофизичких и здравствених склоности и способности, развијања такмичарског духа и правилног осмишљавања и организовања слободног времена студената. Одсек за менторски рад и студентски стандард настоји да студентима омогући бављење жељеним спортом кроз спортске секције: џудо, карате, стрељаштво, пливање, стони тенис, мали фудбал, кошарка, оријентиринг, боди билдинг, шах. Током школске године студенти се такмиче у више спортова у лиги и у купу Универзитетског спортског савеза студената Београда и гранских спортских савеза. Студенти КПА учествују и у спортским сусретима у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Најуспешнији такмичари у својим дисциплинама учествују на балканским и европским првенствима.
 
Ваннаставне активности имају факултативан карактер, те као такве доприносе остваривању садржајнијег друштвеног живота током школовања и изградњи односа који су примерени високим стандардима међуљудског понашања и професије. С обзиром на распоред наставе и само одређење, оне се реализују у касним поподневним и вечерњим сатима у виду: стручних предавања о актуелним темама за студенте, одлазака студената на позоришне и биоскопске представе, посета сајмовима и изложбама, као и јавних трибина. Студенти Академије учествују на пригодним свечаностима поводом обележавања значајних датума за Министарство унутрашњих послова Републике Србије. Поред ваннаставних активности које имају факултативан карактер, студенти КПА се плански (кроз менторски рад) укључују у обезбеђење великих спортских и хуманитарних манифестација значајних за град и Републику: Београдски маратон, Дечији маратон, Ролеријада, „Женска трка“.
 
Културно-забавне активности се организују у Културно-забавном центру, Студентском клубу и Великој сали КПА. Најчешће се организују промоције књига, књижевне вечери, изложбе, концерти, гостовања уметника, као и студентске забаве. За студенте прве године студија организује се забавно вече – Бруцошијада, на коју се позивају студенти других факултета и студенти Високе школе унутрашњих послова из Бање Луке. Значајан допринос забавним активностима даје музичка секција КПА са својим оркестром.
 
Спортско-рекреативне, ваннаставне и културно забавне активности у оквиру менторског рада организују се и за време теренске обуке у Центру за обуку „Митрово Поље“ на Гочу, као и током обуке у зимским условима на Копаонику.
 
Слободно време студенти КПА могу проводити у Интернет кафеу, у оквиру Студентског клуба, као и у одлично опремљеној теретани у Студентском дому КПА.
 
Друштвени стандард студената КПА је на нивоу стандарда осталих студената Београдског универзитета. Сви редовни студенти са којима је Министарство унутрашњих послова Републике Србије закључило уговор бесплатно се смештају у студентске домове, где им је обезбеђена и бесплатна исхрана. Студенти прве године су смештени у Студентском дому КПА, док су студенти осталих година смештени у студентске домове Студентског центра Београд. Правилима о кућном реду и Дневним распоредом рада регулисани су сва права и обавезе студената у студентским домовима. Студентима из радног односа у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, поред бесплатне исхране и смештаја, обезбеђена је и стипендија. Самофинансирајућим студентима, након стицања услова и преласка на редовне студије, не припадају иста права као студентима који су закључили уговор с Министарством унутрашњих послова Републике Србије.
 
Студенти из грађанства могу конкурисати за студентске кредите Министарства просвете под истим условима као и остали студенти Београдског универзитета.

Шеф одсека

СликаИМЕ И ПРЕЗИМЕ
Миланко Кошанин
ТЕЛЕФОН
+ 381 11 31 07 121
E-MAIL
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Контакт

Тел. 3107-175
Факс -
Е-mail Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.